maanantai 10. syyskuuta 2012

(Yksilö x yksilö) + (yhteisö + kunta) = yhteiskunta?

Lähidemokratiaa livenä on luonnosteltu taas hahmolleen. Edellisen blogimerkinnän jälkeen työryhmä sai tehtäväksi tuottaa peruspalveluja. Siirryimme Big Societyyn, jossa kunta ja valtio olivat ulkoistaneet mm. opetuksen ja sosiaali- ja terveyspalvelut yksityisille.

Harjoituksissamme jokaiselle arvottiin peruspalvelu, jonka tuottamisesta piti tehdä tarjous yksityisyrittäjänä. Lisäkierroksia yritettiin puristaa arpomalla jokaiselle puolue, jolle omaa tarjousta oli lobattava. Esimerkiksi Riku Laakkosen tehtävänä oli tuottaa opetuspalvelut ja vakuuttaa liiketoimintaideallaan Perussuomalaiset. Tehtävää varten oli selvitettävä minkälaisia ideologisia rakennuspalikoita puolue tarjoaa esimerkiksi nettisivuillaan. Omaa palvelutuotantoideaa oli lobattava puolueen aatemaailmaa heijastellen.

Summasummarum: Työryhmä heittäytyi tehtävään antaumuksella kuten aina. Syntyi neljä lobbaussessiota, jotka hauskuuttivat osallistujia. Verrattuna aikaisempaan työskentelyyn tehtävä ei keksijänsä mielestä kuitenkaan tarjonnut kauheasti materiaalia esitykselliseen tulostukseen. Tämä kirjattakoon yhteisenä mielipiteenämme.

Hedelmällisempiä yhtälöitä maailmasta rakentui viime viikolla Malmilla, jossa tehtiin aluekehitystyötä korttipelin muodossa. Demokratiapelissä Pilvi Kallio jakoi meille korttipakan siten, että jokainen sai yhden maan (pata, hertta, risti tai ruutu) kaikki kortit. Saimme tunnin aikaa kulkea Malmilla kyselemässä ihmisiltä kehitysehdotuksia. "Mitä Malmilla pitäisi parantaa, mitä puuttuu, mihin pitäisi laittaa rahaa?" Näitä vastauksia sijoittelimme pelikortteihin yhdessä vastaajien kanssa. Tärkeimmäksi arvioidut asiat saivat tietysti kuvakortteja tai jopa ässän, jos sellainen sattui pakasta löytymään. Pelin kehittäjä P.K. oli nimittäin strategisesti hävittänyt joitain kortteja.

Kun kortit oli täytetty kehitysehdotuksilla, kokoonnuimme Ala-Malmin torille julkiseen turnaukseen. Pilvi juonsi peliä aseistautuneena mikrofonilla ja vahvistimella. Tämän jälkeen kokeilimme vielä sovellusta, jossa kierrätimme mikrofonia pelaajilla (kts. video).
http://www.youtube.com/watch?v=ZaX8SuHmahU&feature=BFa&list=HL1347273774

Ja miksi tämä tuntui paremmalta kuin aikaisempi Big Society - mielikuvitteluleikki? Tyhjentävää vastausta en osaa antaa. Tuntui kuitenkin hyvältä olla ulkoilmassa oikeasti ihmisten kanssa tekemisessä eikä harjoitustilassa kikkailemassa. Maailmalle altistuminen käyttöliittymänä korttipeli ja ihmisten jututtaminen pelin varjolla. Siinäpä tärkeimmät.

kirjasi Tihisen Jani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti